Hem » Fakta » Mat & Dryck

Mat & Dryck

Rom är en kulinarisk stad på många vis. Det finns otaliga restauranger, kaféer, pubar, barer och liknande som bara väntar på att upplevas. Italienarna är specieltt kända för sitt kaffe, och att dricka kaffe i Italien (särskilt Rom) är ett måste.

När man beställer olika sorters kaffedrycker i Italien får man tänka på att om man i Sverige säger ”en latte, tack” så menar man i regel en caffe latte – i Italien betyder en latte helt enkelt ett glas mjölk. Beställ helst inte cappuccino efter runt 11 på förmiddagen – det är en frukostdryck och det betraktas som aningen udda och lite barnsligt att beställa en efter frukost.

Att äta ute i Rom är något dyrare än i Sverige, så tänk på var ni äter någonstans. Restauranger som ligger mitt i centrala Rom är oftast ganska mycket dyrare än de som ligger lite mer i periferin. Kinesiska restauranger är ganska billiga här, men thai och liknande ganska dyrt. Sushi är mycket dyrt – upp till 40 euro per person och portion. Det billigaste målet mat i Rom är troligen pizza, som man tar med sig i handen och äter på vägen. Då kan man komma undan med mellan tre och fyra euro.

I Rom är vinet väldigt viktigt. En restaurang skulle hellre gå i konkurs än att servera dåligt vin, så även de billigaste vinerna på listan kommer vara bra viner. Husets vin är ofta lokalproducerat och väldigt ofta bra vin för pengarna.

I Rom kan en vegetarian få sina önskningar och behov uppfyllda utan större svårigheter, staden ligger i framkant vad gäller bra vegetarisk mat. Det är inte alls svårt att hitta en bra vegetarisk restaurang här.

Glass är fantastiskt gott i Rom. Alla glassbutiker som är medlemmar i det så kallade ”glassgillet” har ett stort G i plast uppsatt utanför. Detta garanterar bra hantverk, god glass och trevligt bemötande och service. Det brukar kosta extra att sitta inne och äta glassen, men ett hett tips är att välja en glassbar som ligger nära någon trevlig plats med fin utsikt. Beställ glassen och gå sedan och sätt er ute och beundra den vackra staden.

Köp aldrig flaskvatten i Rom! Det finns otaliga fontäner runt om i staden, och det är en lång tradition i Rom att ha dessa fontäner. De erbjuder kallt och uppfriskande källvatten från de kända källorna som ligger under staden. Kupa gärna händerna och drick ur dem, eller fyll upp en flaska att ta med – drick dock inte direkt från fontänens öppning eftersom att gatuhundar och liknande också brukar göra det.