Hem » Fakta » Innan du reser

Innan du reser

Att teckna reseförsäkring hos resebolaget är inte alltid en bra idé – faktum är att hemförsäkringen brukar täcka de flesta situationer som kan uppstå under en utlandssemester. Om priset på försäkringen från resebolaget känns hög, så kan det vara en god idé att sätta sig ned och läsa igenom alla papperna och se hur mycket försäkringen egentligen täcker – och hur mycket din hemförsäkring redan täcker. Är skillnaden minimal så kanske det inte är värt att teckna den extra försäkringen. Har man ett VISA-kort och betalar med det (behöver inte vara på kredit) så brukar det även ingå en gratis reseförsäkring som banken står för. Kolla alltid upp vilka försäkringar du har och kan få gratis, det lönar sig i längden och bäddar för en tryggare semester!

När det gäller olycksförsäkring finns det ett Europeiskt hälsoförsäkringskort idag som Försäkringskassan ger ut helt gratis. Det kortet garanterar personen som har det möjlighet till akut sjukvård i landet där han/hon befinner sig, till priser som liknar de som försäkrade individer skulle betala i landet. Med andra ord slipper man obehagliga överraskningar om man skadar sig på semestern. Kortet beställs från www.försäkringskassan.se.

Vid resor till Rom (eller någon annanstans i södra Europa) så finns alltid risken för att drabbas av hepatit A eller B. Sjukdomarna sitter bägge två i levern och ger symptom som trötthet och minskad matlust. Hepatit A kan även ge illamående och feber – båda sjukdomarna kan ge den karakteristiska gulnade färgen på huden men gör inte alltid det. De smittar via mat och dryck, blod och även via sexuell kontakt. Det finns idag bra vaccin som ger upp till 90 % skydd, och det är rekommenderat att vaccinera sig innan avresa. Rom är inget högriskområde om man är noggrann med hygienen, men det skadar inte att vara försiktig.